Under alla de år som jag har varit engagerad kund och även arbetat med Better Globe så har jag lagt märke till hur cykler återkommer även i detta sammanhang. T ex så brukar första kvartalet vara lite trögare och några tar en paus i sina inköp av donationspaket och träd. Men mest märks det på att färre nya kunder tillkommer under denna period. Sedan märks en ganska marknad skillnad framåt mars april och den trenden ökar sedan under resten av året för att kulminera i november december.

I skolfysiken fick jag lära mig att saker expanderar i värme och drar ihop sig i kyla, som t ex sommarlovet som är längre än vinterlovet osv. Jag tänker att det är på samma sätt med oss människor och vår förmåga att planera framåt och se en längre utveckling.

Det händer verkligen någonting speciellt med människor i ett land som Sverige när våren kommer och solen värmer parkbänkar och balkonger. Det är som att då börjar fler inse vad som blir möjligt av att köpa träd och planera för ett liv där man kanske kan vara ledig mera och oftare, hålla ett lite större perspektiv på tillvaron än kanske bara att betala av kortkrediterna efter en kostsam jul och nyårshelg och jag tror dessutom att fler får en viss emotionell kontakt med att vi bor i en värld och att den världen faktiskt behöver lite support från oss alla.

I år är det fjärde året som Better Globe betalar ut avkastning baserat på de träd som deras kunder har köpt genom åren och det blir mer och mer påtagligt vilken lönsam affär detta är för många. Att kunna köpa något för 17 € som både bidrar till en förbättrad miljö, skapar arbete och lön för fattiga bönder i Afrika och som dessutom återbetalar sig med 208,25 € är en riktigt begåvad sak att göra.

Det är till och med så bra, med alla tänkbara mått mätt, att det kan upplevas som för bra för att vara sant.

Jag tror faktiskt att det är just det som gör att inte alla människor som har fått chansen, har tagit den. Jag tänker ibland på vad som skulle hända om en mer etablerad organisation som t ex Röda korset eller SOS Barnbyar skulle fråga mig ifall jag ville ”skänka 17 € så att de skulle kunna köpa och driva upp ett träd”. Om jag gjorde det så skulle det ”skapa arbetstillfälle och det skulle bidra till att det blev fler träd på jorden”. Skulle jag ta fram 150:- och ge dem då och svaret är självklart JA!

Jag har gjort det massor av gånger och jag har än idag aldrig fått reda på om det någonsin köptes något träd eller byggdes någon brunn eller vem det var som fick matkassen. Jag är medveten om att upp emot hälften av pengarna givetvis gick till att finansiera deras löner, marknadsföring och administration men det har jag aldrig brytt mig om, de gör ju ett förbaskat bra arbete ändå.

Men vad hade hänt om de hade lagt till på slutet, att jag dessutom skulle få 208,25 € tillbaka från mina 17€ eftersom det var ett träd de skulle köpa och det är en lönsam affär att bedriva skogsbruk?

Skulle jag då säga att nej, jag tycker att det låter för bra för att vara sant så jag avstår.

Under mina år med Better Globe så har jag insett att till skillnad från alla andra stora och välkända organisationer så behöver inte Better Globe skära emellan på dessa pengar för att göra det som de har lovat att göra. Köper man ett donationspaket för 53 € (ca 450:-) så går verkligen allt det som de utlovar helt oavkortat till skolor, till vatten, till arbetstillfällen, och till att skänka bort träd, mikrofinansiering etc. Avkastningen som i det fallet rör sig om 416,50 € (ca 3 540:-) kommer verkligen mig och dig tillgodo, precis som de har sagt.

Jag har likt många andra kunder varit nere och sett både mina träd och alla andra fantastiska saker som sker där nere hela tiden. Jag har sett avkastningen både för dem det berör i Afrika men också på mitt eget konto i form av pengar. Jag är dessutom aktiv investerare till vardags som hela tiden letar efter bra investeringar och modeller för att sätta pengarna i bra och lönsamt arbete men det slutar alltid på samma sätt, jag köper fler träd.

På vilken bank kan man sätta in 416:- på och ta ut 3 540:- under löpet av 20 år? Det är ju inte ens så att det tar 20 år innan man får något, man får ju avkastning redan efter fyra år och därefter varje år. Vilken pensionsupplägg kan visa upp liknande tal?

Sett ur ett globalt perspektiv, vem i Sverige har inte råd med 150:- i månaden för ett träd om man vet att detta göra så mycket skillnad för vår värld och i vår värld plus det faktum att dessa 150:- dessutom förräntar sig bättre än någon annan jämförbar modell för sparande eller investering?

Att pensionssystemet är urholkat och tomt vid detta laget bör alla känna till men är vi verkligen så kortsiktiga i vårt tänkande att vi inte kan se längre än denna månaden och kanske möjligen en månad framåt. Väger dessa 150:- nu, tyngre än att kunna göra en livsstilförändring på sikt som gör att man kan ha det man vill ha i livet och samtidigt kunna bistå både världen i stort och din nästa. Låter det för bra för att vara värt att testa med 150:- i månaden eller är vi bara rätt och slätt kortsiktiga i vårt tänkande?

Fråga dina vänner vad de tror om detta?


Börja spara i träd eller boka plats på ett webinarium

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Varje tisdag kväll kl. 20:30 har vi ett live informationsmöte via Internet, ett så kallat webinarium för dig som vill ha mer information eller ställa egna frågor. Självklart är det gratis och det är ca 40 minuter långt.

Kommentera

Inga kommentarer