I mitten av förra veckan besökte en av våra svenska kunder Torgny Johnsson vår plantage i Nyongoro på egen hand. Sedan 2015 avråder UD från resor till det här området i Kenya på grund av säkerhetsläget med Al-Shabab som verkar i gränstrakterna mellan Kenya och Somalia. Här kan du läsa hans historia och se hans bilder.

Nyongoro är ett område i nordöstra Kenya där vi började plantera träd redan 2012. Då tecknade vi nämligen ett samarbetsavtal med Wity-Nyongoro Ranching Society där vi leasar 21 500 hektar mark för plantering av Mukau-träd. 

Torgny är en av våra svenska kunder som tillbringar mycket tid i Afrika. Han har bland annat rest genom stora delar av både västra och östra Afrika både själv på motorcykel och som reseledare för andra resebolag.

Onsdagen den 5 november 2018 körde han på motorcykel från Malindi på kusten till plantagen. Nedan följer hans berättelse som han lade upp på Facebook. Återpublicerad med hans tillstånd. 

Min resa till norra Kenya, där UD avråder att man besöker!

Många är ni som sett mig brinna för Better Globe. Ett skogsföretag som verkar i Kenya, Uganda och nu i Tanzania. Med en fantastisk avkastning som verkar för bra för att vara sant!

Då jag investerat stora summor under flera år, och arbetar som ambassadör (försäljare) åt dem, tänkte jag att bästa sättet är att besöka dom på plats, eller hur? Better Globe har förvisso kundresor varje år, men jag ville göra min egen resa.

Så efter flera veckors Mail-korrespondens fick vi till ett datum. Jag som är van att resa med liten motorcykel kors o tvärs i Afrika, tvingades hyra en, då jag sålt min förra hoj. Betalade en kille 85:-. Typ dubbelt mot vad en afrikan betalar. Så fungerar rasismen här. Är du vit så ska det kosta! Tröttsamt.

Den hyrda motorcykeln att ta sig ut till Nyongoro med. Foto: Torgny Johnsson.
Den hyrda motorcykeln att ta sig ut till Nyongoro med. Foto: Torgny Johnsson.

Startade min tur 08.30 från Watamu och vi fick byta batteri och baklampa innan det var dags att åka. Långsamt gled jag genom landskapet norröver. UD rekommenderar inte den här delen av landet. Al-Shababs närvaro är för påtalande. Och förra veckan kidnappade de en 23-årig italienska som volonterade på ett barnhem, endast 35km från där jag har min bar. Kan kännas otryggt att resa åt det hållet, men vad tusan, jag hade redan bestämt mig!

Malindi till Nyongoro enligt telefonens GPS. Foto: Torgny Johnsson
Malindi till Nyongoro enligt telefonens GPS. Foto: Torgny Johnsson

Så off I go! Gött väder och solen lyser. Efter Malindi kommer första poliskontrollen. Deras pannor gör djupa veck när jag berättar vart jag är på väg. Dock så låter de mig åka vidare och inga mutor behövde jag betala. Vilket jag ändå hade vägrat av princip. ”Lås in mig då” – brukar jag hota med. ”Jag bryr mig inte!”. Då backar de för de orkar inte köra till stationen. Då förlorar de pengar som de kan få in på fler mutor om de stannar kvar vid vägspärren.

Färdas i 60-70km/h och njuter av livet. Det blir mer och mer glest med bebyggelse och människor. Man kan köra en halvtimme utan möta en bil eller se ett hus. Det blir fattigare och fattigare. Mer muslimskt ju längre norr ut jag kommer. Då kommer nästa poliskontroll. Trasslar in mig i att det är en business-resa. ”Jaha, var är ditt arbetsvisum????”. ”Och vad ska du göra i Nyongoro? Det är inte okey att du åker den vägen ensam på en hoj.” ”Fattar du inte, det är farligt här!” Jag påpekar att jag har ett möte!

De ger upp till sist och jag fortsätter till Maleli village där 4 st blev halshuggna av al-Shabab så sent som 18:e augusti i år. Vid vägkorsningen till Garissa och Lamu väljer jag Lamu-vägen. Universitetet i Garissa blev attackerat 2015 av Al-Shabaab och de dödade 148 st kristna och skadade 79.

En fruktansvärd händelse som knappast syntes i världspressen, då terrorattacken i Paris, fyllde hela media-utrymmet. Något som satt spår i Kenya. ”Världen skiter i oss som om vi är mindre värda”. Jag förstår dem.

Väl inne på den vägen dök den fetaste kontrollen upp. Poliser beväpnade upp till öronen. De tittade med stora ögon när jag envist vill fortsatte min resa, och med deras varningsord ringande i öronen sparkar jag igång hojen och fortsätter. Under den här sista biten ser jag många babianer, vackra fåglar och andra djur.

Wallace fick hämta upp Torgny en bit från plantagen. Foto: Torgny Johnsson
Wallace fick hämta upp Torgny en bit från plantagen. Foto: Torgny Johnsson

Jag som trodde Nyongoro var ett samhälle upptäckte det för sent. Det fanns ingenting där. Bara en korsning. Efter snack med vägarbetare längre fram, insåg jag att jag kört för långt. Bara att vända tillbaka. Ringer min kontakt som kommer och hämtar upp mig.

Plantagen i Nyongoro

Wallace är en riktigt trevlig kille. Har varit site-manager sedan 2016. Better Globe etablerade sig här redan 2012. De finns sedan 2006 på ett antal platser runt Kenya och Uganda. Till dagens datum har de planterat runt 2,2 miljoner träd.

Vy från plantskolan med sjön Moa i bakgrunden. Foto: Torgny Johnsson
Vy från plantskolan med sjön Moa i bakgrunden. Foto: Torgny Johnsson

Vi anländer till siten som ligger vackert vid en sjö som heter Lake Moa och är en del av ett flodsystem. Vi hälsar på de andra förmännen, Herman och Juma. Får skriva in mig i gästboken och jag är den första kunden som besökt planteringarna sedan 2012, och det på grund av att säkerhetsläget förändrades.

Wallace, Herman och Juma, förmännen på Nyongoro-plantagen. Foto: Torgny Johnsson
Wallace, Herman och Juma, förmännen på Nyongoro-plantagen. Foto: Torgny Johnsson

De berättar stolt att de är 52 fastanställda med 92 extra som tas in vid behov. De pendlar oftast mellan 70-100st arbetare samtidigt. Som mest arbetar 144 kenyaner här samtidigt.

Därefter går vi till ”nursery”-avdelningen där alla plantor drivs upp.
Fröna som är stora som en sötmandel, behandlas genom att ta bort spetsen på ena änden och sedan skäras med rakblad längs ena sidan. De läggs i blöt ett dygn. Därefter planteras de i fuktig sand.

Arbetare i plantskolan (nursery) som lägger frön i rader. Foto: Torgny Johnsson.
Arbetare i plantskolan (nursery) som lägger frön i rader. Foto: Torgny Johnsson.

I långa rader som är 20st frön bred och med 280st rader på längden. 5600 plantor totalt. De gror där för 7-10 dagar ungefär. Sedan flyttas de till steg 2. De små skotten planteras då i små behållare gjorda av växtfibrer med speciell jord som de blandar ihop strax utanför. 2 veckor får de vara här. Allt är inplastat så man kan kontrollera värme och fuktighet.

Steg tre tar man bort all plast och de får tid att vänja sig vid omgivningen.
Steg 4, de förbereds för direkt solljus. Vattnas och skärmas av, ifall solen lyser för mycket eller regnet är för starkt. De har ännu ingen styrsel i sig själva och är känsliga för mekanisk påverkan. Också 2 veckors tid stannar de här innan det är dags för nästa och sista steget. 

Fröplantorna i direkt solljus för att börja vänja sig. Foto: Torgny Johnsson
Fröplantorna i direkt solljus för att börja vänja sig. Foto: Torgny Johnsson

Steg 5 är direkt sol utan skydd. Sedan blir det ut i bushen och börja växa på riktigt. Kapaciteten är 30 000 plantor i månaden. Dock så passar inte alla perioder på året att driva upp plantor, så produktionen sker i olika omgångar.

Precis vid början av plantagen. Foto: Torgny Johnsson
Precis vid början av plantagen. Foto: Torgny Johnsson

Just nu har de 93 000 träd ”in stock” och totalt är 412 000 träd planterade på 490 hektar mark. Varje år räknar de träden för hand och gör då en färgmarkering på trädet som också används för att mäta höjden/tillväxten. Nästa år tillkommer 390 hektar. 

Den biologiska mångfalden har ökat

Vi tar tre motorcyklar och åker tvärs över vägen. Där börjar planteringarna. Det är träd överallt. Stora som små. Djurlivet här är mer påtagligt än utmed vägen hit. De har nyligen fått två nya traktorer och de klipper gräset mellan trädraderna för att underlätta tillväxten.

Traktorerna hjälper till att klippa gräset för att underlätta tillväxten. Foto: Torgny Johnsson
Traktorerna hjälper till att klippa gräset för att underlätta tillväxten. Foto: Torgny Johnsson

Allt arbete var manuellt tidigare. Vi åker vidare till en stor grävd vattenreservoar som fylls upp med vatten från sjön som pumpas hit. Här pumpas det vidare till vattentankar över hela planteringen.

Vidare och in i en ”gammelskog”. De bevarar olika områden orört för djurlivets skull. Så alla sorter ska trivas och frodas.

Vi hittar lite skugga och jag får tid att ställa frågor om hur det är att arbeta för Better Globe! De är mycket nöjda. Lönen kommer som den ska. De har hälsovård och försäkringar. Grundaren till Better Globe, Rino Solberg, var här senast förra veckan och tittade till dem. 4 ggr om året samlas ledningen och alla site-managers i Nairobi, för att lämna rapport och ta del av företagets visioner och tankar.

Träd planterade 2013 och 2014. Foto: Torgny Johnsson
Träd planterade 2012, 2013 och 2014. Foto: Torgny Johnsson

Som avslutning tittar vi först på träd planterade 2013 och 2014. De kapar manuellt av de grenar som sticker ut från stammen, för att de ska växa rakare och ge bättre timmer. När de nått 4 meters höjd, slutar man och trädkronan skjuter i höjden med ett rakt o fint träd som växer på längd och bredd.

När vi kommer till skogen (faktiskt en riktig skog) som planterades 2012 blir man häpen. Här inne under grenverken är det som en annan klimatzon. Svalare, friskare och fuktigare. Helt annorlunda än den torra semiöknen som följt mig utmed vägen till Nyangoro. De mäter vattenmängden i marken och helt klart bidrar planteringarna till att binda vatten i marken och hindra ökenspridningen.

Huvudkontoret och lagret på plantagen i Nyongoro. Foto: Torgny Johnsson
Huvudkontoret och lagret på plantagen i Nyongoro. Foto: Torgny Johnsson

Vi åker tillbaka till basecamp, och jag ställer frågor om säkerhetsläget. De berättar att förra året, genomförde al-Shabaab en attack mot en buss runt hörnet. De tvingade ut alla ur bussen och de fick sedan sitta på knä med händerna bakom nacken.

Sedan sa de ”säg något ur koranen”. De som kunde lever ännu. De andra avrättades med ett skott i nacken. Tror ett 30-tal avrättades. Att nämna är att Better Globe och dess arbetare aldrig har påverkats av aktiviteterna från al-Shabaab. De har heller inga problem med stöld, skadegörelse etc inne på planteringarna.

Cistern för lagring av vatten till bland annat plantskolan. Foto: Torgny Johnsson
Cistern för lagring av vatten till bland annat plantskolan. Foto: Torgny Johnsson

Jag tackar för mig och vi skils åt. De ber mig vänligen att återkomma. Jag tror de uppskattade våra timmar tillsammans, lika mycket som jag. Jag är positivt överraskad av vad jag såg och fick uppleva på plats i Nyongoro. Kan bara föreställa mig hur härligt och grönt allt kommer att vara om 10-15 år när allt vuxit upp och skogarna breder ut sig. Då ska sågverket vara klart, och timret sågas upp innan det säljs. Härigenom skapas ytterligare arbetstillfällen som stannar i Afrika innan slutprodukten skeppas till Asien och Europa.

Gränsen där de planterade träden börjar. Foto: Torgny Johnsson
Gränsen där de planterade träden börjar. Foto: Torgny Johnsson

Min resa tillbaka var ganska händelselös. Stannar i Maleli Village och äter samt tankar. Nu är mer folk ute på vägarna och de tittar storögt på mig där jag far fram. Man ser som sagt inga vita här. Återigen ifrågasätter poliserna mig varför jag kör omkring hör uppe själv. Kanske jag är en förklädd finansiär till al-Shabaab. Dock så går det bra och väl i Malindi myllrar folklivet igen, med en härlig mix av muslimer och kristna som lever sida vid sida. Här finns också en hel del italienare. De är överepresenterade i området. Även i Watamu.

Kör sista biten i mörkret, och vid en poliskontroll blev jag tillsagd att stanna, men jag trodde de menade någon annan och det blev ett missförstånd. De ropade efter mig men jag lossades inte höra utan fortsatte med en högre växel. Jag kollade backspegeln noga för se om de skulle jaga mig. Men inget hände. Väl tillbaka i Watamu tar jag en kall öl, äter middag och lämnar tillbaka hojen.

Jag somnar gott den här kvällen. Det var en bra dag!


Lämna ett svar

Inga kommentarer