Om Better Globe

Om Better Globe

Gör gott, bidra till en bättre värld och tjäna pengar

Vi är ett kenyanskt skogsbolag som sedan 2006 arbetar med att plantera träd på kommersiell basis i östra Afrika. Genom att vi planterar träd skapar vi många positiva följdeffekter för människorna på plats, vår miljö, lokalsamhället och även för dig som är kund.

Vår vision och vårt långsiktiga mål är att minska fattigdom och korruption i Afrika och vårt medel är skogsbruk. Vi vill göra Afrika till en bättre och grönare plats för både människor och natur. Genom att skapa en kommersiell verksamhet uppnår vi långsiktigt hållbara resultat och verklig hjälp till självhjälp i utsatta områden. Vi är det första skogsföretaget i världen som planterar mukau-trädet (Melia Volkensii) i bred omfattning i en miljö där ingen någonsin har bedrivit skogsbruk i större skala. Nedan kan du se vår 4-minuters introduktionsfilm som beskriver verksamheten.

Vi gör stor skillnad redan idag. På riktigt.

Idag, mer än 10 år senare, är vi stolta över att kunna visa att våra antaganden stämde och att det går att bedriva en hållbar och kommersiell skogsverksamhet som gör gott i alla led. Vi kommer att fortsätt arbeta holistiskt och hållbart och vi vill gärna bjuda in människor att hjälpa och stödja vårt arbete i Afrika för att:

  • Vi inser att genom att plantera träd bryr vi oss om både människor och miljö
  • Vi skapar värde för lokalbefolkningen och framförallt en stor andel kvinnor
  • Vi förbättrar levnadssituationen genom våra samarbeten med lokala bönder genom agro-forestry, mikrolån, utbildning och genom att vi tillhandahåller rent vatten
  • Vi arbetar i semi-öknen som inte lämpar sig för jordbruk och det är här vi gör den största skillnaden för lokalsamhällena genom vår modell agro-ekologi-modell
  • Vi skapar ännu fler arbetstillfällen genom den lokala virkesförädlingen som gör att värdet stannar i landet

Vi hoppas att du gillar vår verksamhet och vill stödja oss i vår ambition att skapa en bättre värld. Det är något som både du och vi tjänar på, inte bara pengamässigt. Läs gärna mer och titta på bilderna som några av våra kunder har tagit när de har besökt verksamheten på plats:

Några av verksamhetens höjdpunkter

2004 görs en studie med syfte att undersöka möjligheterna för att hitta ett träd som kan uppfylla alla krav på kvalitet, tid och avkastning. Det var i den här studien vi kom fram till att Mukau-trädet hade absolut bäst förutsättningar.

2006 startar vårt pilotprojekt där vi får tillgång till 5 000 hektar mark vid Kiambere Dammen vid floden Tana. Marken tillhör ”Tana and Athi Rivers Development Authority (TARDA)” och området har en arbetslöshet på över 65 procent och människorna i området klassas som de allra fattigaste.

2008 tecknar vi en ”Memorandum of understanding” med Sosoma Ranching Cooperative Society (SRS) för att på en industriell skala plantera träd på 60 705 hektar. Dokumentet godkänns även av de lokala myndigheterna. Även om projektet har försenats på grund av olika legala och tekniska anledningar så lever det än idag.

Plantskolan i Nyongoro, 2012

Plantskolan i Nyongoro, 2012

2012 tecknar vi ett samarbete med Wity-Nyongoro Ranching Society där vi leasar 21 500 hektar mark för plantering av Mukau- och Mango-träd.

2015 startar vi projektet kring att hjälpa bönder plantera Mukau-träd på sin egen mark i enlighet med vår agro-forestry och agro-ecology-modell som går ut på att kombinera olika grödor för bästa resultat. Vi utbildar dem, ger dem plantor och vi åtar oss att köpa träden när det är dags för avverkning.

2015 samma år fördjupar vi samarbetet med KenGen och deras stiftelse kring ”Green Initiative Challenge” som är ett 10 års projekt som går ut på att plantera över 500 hektar skog som lokala skolor och organisationer har glädje av.

Bruno Pescheux som är VD för Bamburi, Albert Mugo som är VD för KenGen Foundation och Better Globe Forestrys VD Jean-Paul Deprins skriver under avtalet för Green Initiative Challenge 24 juni 2015.

2016 registrerar vi vår stiftelse Better Globe Foundation för att bättre kunna separera våra välgörenhetsinitiativ från den löpande verksamheten på ett mer transparent och professionellt sätt.

2017 vi har totalt under alla år planterat mer än 1 200 000 träd på ett par tusen hektar mark semiöken-områden. Fokus har legat på att öka produktionskapaciteten på plantskolorna. 

2018 vi påbörjar plantering av träd i Dokolo i norra Uganda. Antalet partnerbönder har ökat till 11 000 från ca 2 400 under föregående år och under årets första 9 månader har vi kunnat driva upp ca 1 000 000 nya plantor, mer än vad vi gjorde på de 10 första åren. Läs mer om nyheter och framgångar här.

Kontakt- och företagsuppgifter

För att komma i kontakt med oss så rekommenderar vi att du mejlar vår kundtjänst via support@betterglobe.com. Vi har kundtjänst-medarbetare som pratar svenska och kan svara på de flesta frågor. Tyvärr har vi inte möjlighet för kontakt via telefon, men går säkert att ordna om du mejlar till e-postadressen ovan.

Nedan finner du även officiella kontaktuppgifter. Det norska bolaget Better Globe AS är vårt säljbolag. Det kenyanska bolaget är själva skogsföretaget vars primära uppgift är att sköta själva skogsdriften. 

Better Globe AS
Organisationsnummer i Norge: 992593148
Telefonnummer: +4746447606
Företagsadress: Åsfaret 1 | 1570 Dilling | Norge
Postadress: Postboks 410 | 1502 Moss | Norge

Våra företagsuppgifter hos norska bolagsverket.

Better Globe Forestry Ltd.
Organisationsnummer i Kenya: 209/3040
Adress: Tabere Crescent No. 4, Kileleshwa,
P O Box 823 – 00606

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att kontakta oss är att mejla till:

Tack för ditt intresse i vår verksamhet.

Gör gott, bidra till en bättre värld och tjäna pengar samtidigt.