I slutet av förra året (2:a november 2018), agerade Better Globe Forestry som värd för regeringens lansering av det nya trädplanteringsprogrammet för korta regn i Kanduya-regionen, som ingår i Mwingis norra valkrets.

Det kan vara förvirrande att de så kallade “korta regnen” faktiskt utgör regionens huvudsakliga regnperiod. I oktober, november och början av december, pågår den huvudsakliga planteringssäsongen för både jordbruksgrödor och träd.

Händelsen ägde rum på Kanduya Primary School. Många nyckelaktörer inom skogsindustrin var närvarande, som Kenya Forest Service (KFS), Kenya Forest Research Institute (KEFRI) och intressenter som National Environmental Management Authority (NEMA), länsstyrelsen i Kitui, lokala administratörer från den nationella regeringen, ledningsgruppen från Kandwia Primary School och lokala bönder.

Den huvudsakliga trädarten som planterades under lanseringens ceremoni var Melia volkensii (Mukau). Det är ett starkt och torktåligt inhemskt träd som BGF specialiserar sig på. Trädet är relativt snabbväxande och dess virke liknar regnskogens mahogny. BGF, KFS och Kefri donerade 1 000 mukau-plantor var till lokala bönder, med Jemmimah Nzangi i spetsen; en förebild för bönderna, som länge varit involverad i BGF:s bondeprogram.

Evenemanget besöktes av biträdande chef på KEFRI, Joseph Githiomi, Ekosystem Konservator for Kitui kommun Joyce Nthuku, BGF:s VD Jean-Paul Deprins och verkställande direktör för skogsbruk, Jan Vandenabeele.

De närvarande dignitärerna betonade att alla borde bli en ambassadör för träolding i sina respektive områden. Passande nog började det regna under talens gång och samtidigt som underhållningen fortgick, satt dignitärerna självbelåtena i sitt tält, medan åskådare och skolbarn blev blöta i regnet. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att lanseringen var en stor framgång. De lokala njöt av den unika händelsen och gick hem med ett leende på läpparna och sina plantor i famnen, redo att planteras på deras land.

Denna artikel är översatt från engelska och publicerades först i MITI Magazina, #1 2019, av Ambrose Musango och Mcrae Muthomi.


Börja spara i träd eller boka plats på ett webinarium

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Varje tisdag kväll kl. 20:30 har vi ett live informationsmöte via Internet, ett så kallat webinarium för dig som vill ha mer information eller ställa egna frågor. Självklart är det gratis och det är ca 40 minuter långt.

Om du har andra frågor, så är du välkommen att läsa mer här på hemsidan. Vi har en sida med de 50 vanligaste frågorna, och du kan självklart kontakta oss på support@betterglobe.com.

Kommentera

Inga kommentarer