Dhaulagiri är det sjunde högsta berget i världen och är känt för sina branta sluttningar och farliga terräng. Det är ett av Nepals mest ikoniska berg för äventyrsresenärer i Sydasien. Dhaulagiri har bestigits av många kända bergsklättrare, inklusive sir Edmund Hillary som 1953 var den första som nådde toppen på Mount Everest tillsammans med Tenzing Norgay. Sir Edmund Hillary misslyckades emellertid med sitt försök att nå toppen på Dhaulagiri.  

 

Better Globe med till toppen

En av de framgångsrika bergsklättrare som nått toppen på Dhaulagiri är den äventyrlige svensken och Better Globe-kunden Tim Bogdanov. Den 1 oktober 2021 blev han den första personen från Sverige att göra den mödosamma resan och nå toppen på häpnadsväckande 8 167 meter över havet.  

 

 

Med sig hade han både Better Globe och Equator Moringa, ett högkvalitativt moringa-kosttillskott som produceras och distribueras av Max Health AS i Norge. Detta är ett oerhört näringsrikt, ekologiskt och socialt ansvarsfullt superfood-tillskott som vi är stolta över att kunna kalla vårt ”eget”. Equator Moringa är gjort av löv från Moringa-träd, en av de trädarter som planteras av Better Globe Forestry Ltd.

 

 

Lär känna en upptäcktsresande

Hur började du med upptäcktsresande och vad motiverade dig att börja klätta i berg?

— Min första upplevelse av högre berg var när jag var 10 år. Jag vandrade på Gran Canaria tillsammans med mina föräldrar och det var höjdpunkten på hela resan för mig. Jag tyckte verkligen om känslan av äventyr och har sökt efter den känslan ända sedan dess. Antingen på en cykel eller med mina bergsklättringskängor på.

 

Hur förberedde du dig för det här äventyret och vilka var de största utmaningarna du var tvungen att övervinna för att nå Dhaulagiris topp?

— Jag visste att det skulle bli tufft så jag försökte klämma in så många höjdmeter som möjligt i benen innan mitt försök. Innan jag kom till Dhaulagiri Basecamp hade jag gjort mer än 50 000 höjdmeter under månaderna innan. Det hade också blivit mycket träning i skidbackarna i Oslo och på de norska 2 000-meterstopparna förra sommaren. Nu är det mitt nya minimikrav för framtida 8 000-metersprojekt. Utan starka ben är det omöjligt att klättra 8 000 meter utan stöd.

 

Vad betyder Better Globe för dig och varför bestämde du dig för att ta med företaget till den sjunde högsta bergstoppen i världen?

— Jag har varit en del av Better Globe sedan 2008 när jag fick mina första träd och jag har sett företaget ta stora steg mot sina mål under åren. Det är ett unikt företag som jag verkligen tycker om att stödja på grund av den viktiga funktionen som det fyller med trädplantering, skapande av arbetstillfällen, utbildning och samhällsstöd i Afrika. Jag tror att arbetet som Better Globe gör är mycket viktigt och därför väljer jag att stödja dem.

Följ Tim uppför berget på slutspurten till toppen av Dhaulagiri den 1 oktober i den här korta videon: https://youtu.be/TWom58iaOv8

 

Du hade även med dig Equator Moringa. Känner du att kosttillskottet kan ha hjälpt dig på något sätt?

— Jag var väldigt stark på Dhaulagiri den här säsongen. Jag öppnade en 300 meter lång stig i den höga snön för att hjälpa de andra klättrarna efter att ett kraftigt snöfall hade gjort det svårt att komma upp för berget och nå toppen. Jag har aldrig varit så här stark på högre höjder tidigare och en av de nya produkterna jag använder är Equator Moringa. Jag kommer att använda det under mina kommande expeditioner också eftersom det är en del i pusslet att upprätthålla en mycket funktionell kropp.  

 

 

Vilka råd kan du ge till andra blivande upptäcktsresande?

— Njut av känslan av äventyr, upptäckter och frihet. Om du kan hjälpa någon på vägen så gör det, eller stöd en lokal välgörenhetsorganisation eller ett företag i området som du upptäcker. Små gärningar på ett kollektivt sätt kan göra stor skillnad. Särskilt i tider med en global pandemi.

 

Prisbelönt upptäcktsresande

Tim Bogdanov gjorde sin utmanande klättring till toppen av Dhaulagiri utan bärare eller bärbart syre. Det är en enorm prestation som placerar honom i kretsen av några få utvalda individer som har klarat den farliga klättringen.

Den erfarne äventyraren har en lång lista med prestationer i bagaget, inklusive: 36 bergstoppar över 5 000 meter varav 4 på cykel; omkring 55 000 kilometer cykling i syfte att resa och upptäcka; besökt mer än 75 länder; klättrat de tio högsta bergstopparna i Amerika; och listan fortsätter. Han klättrade också Manaslu till toppområdet på 8 163 meter över havet och menar att han ska komma tillbaka för att nå en riktig topp, kanske nästa år.

Inte överraskande utsågs Tim Bogdanov till ”Årets Äventyrare 2013” i Sverige. Du kan läsa mer om Tim och han framtida äventyr på www.timbogdanov.com.