Att träd bidrar till att minska klimathotet är inget nytt. Redan i IPCC-rapporten från 2018 skrev man att det skulle krävas ungefär 1 miljard hektar ytterligare skog. Det motsvarar ungefär 2 miljarder fotbollsplaner med skog eller en yta stor som USA.

Men enligt en studie som publicerades i tidningen Science den 5 juli så är det något som är möjligt. Forskarna i studien analyserade över 80 000 satellitbilder för att realistiskt kunna bedöma var man kunde plantera skog och inte. De tog även hänsyn till städer, jordbruksmark och andra platser där skogsodling inte var lämplig.

Deras slutsats var att man trots det skulle kunna plantera över 900 miljoner hektar skog runt om i världen utan att inkräkta på nuvarande jordbruk eller städer. Om man planterade träd på den här ytan så skulle det kunna svälja 205 gigaton koldioxid. Det skulle motsvara fem gånger det totala utsläppet under 2018 som var det största hittills.

”Poängen är att återplantering av skog är så mycket mer effektivt än vad någon tidigare har trott. Det är också en av de bästa och billigaste lösningarna till klimatkrisen, som dessutom inte kräver utveckling av ny teknik” säger Thomas Crowther, som är en av medförfattarna till studien.

Vi på Better Globe försöker dra vårt strå till stacken, inte minst genom att plantera träd i den torra semi-öknen. Det är nämligen land som inte konkurrerar med något annat som t.ex. jordbruk eller matproduktion. Vi räknar också med att ett av våra träd i genomsnitt binder 500 kg koldioxid över en 20 års period. Genom att månadsprenumerera på våra donationspaket gör du ett stort bidrag eftersom du själv klimatkompenserar på riktigt.

Du kan läsa mer i följande artiklar:


Börja spara i träd eller boka plats på ett webinarium

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Varje tisdag kväll kl. 20:30 har vi ett live informationsmöte via Internet, ett så kallat webinarium för dig som vill ha mer information eller ställa egna frågor. Självklart är det gratis och det är ca 40 minuter långt.

Om du har andra frågor, så är du välkommen att läsa mer här på hemsidan. Vi har en sida med de 50 vanligaste frågorna, och du kan självklart kontakta oss på support@betterglobe.com.

Kommentera

Inga kommentarer