Våra träd

Våra träd

Naturliga träd i semi-öknen

Vi är ett skogsbolag och träd är grunden för vår verksamhet. Det är från träden vi får vinster som vi delar med oss av till dig som kund. Vi planterar träden i semi-öknen i östra Afrika. Trädarterna vi väljer har sin naturliga växtmiljö i den delen av världen.

De lokala förutsättningarna, såsom klimatet, gör att träden växer snabbt. Vissa arter ger årlig skörd några år efter att de planterats. Dessa träd ger intäkter på kort sikt. Andra arter odlas för egenskaperna i det virke som de slutavverkade träden ger. De ger intäkter efter cirka 20 år. Vi planterar även arter som skyddar, eller samverkar med, de andra träden. De bidrar till att samtliga träd utvecklas optimalt.

Det är försäljningen av den årliga skörden, och av virket från de slutavverkade träden, som ger vinst. Vinsten är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla vår verksamhet. En del av vinsten delar vi med våra trädköpare runt om i världen.

Mukau – afrikansk mahogany

Primärt planterar vi ett träd som på swahili kallas för Mukau. Det latinska namnet är Melia volkensii. Ursprungligen växte det vilt i Kenya och i några av de angränsande länderna. Mukau är unikt eftersom det trivs i torra semi-ökenområden samtidigt som det ger ett virke av väldigt hög kvalitet. Det liknar på många sätt det välkända trädet Mahogny.

Två av Better Globes grundare, Jan Vandenabeele och Rino Solberg vid ett 21 år gammalt Mukau-träd. Kibwezi, Kenya 2015
Två av Better Globes grundare, Jan Vandenabeele och Rino Solberg vid ett 21 år gammalt Mukau-träd. Kibwezi, Kenya 2015

Botaniskt sett är Mukau samma art som Mahogny. Det har alla de kommersiella användningsområden som mahognyträdet har. Dessutom är det snabbväxande och förväntas kunna avverkas redan efter 20 år.

För att få ett exklusivt virke när träden avverkas är vi måna om att bedriva plantagerna på ett hållbart sätt. Våra träd ska kunna ersätta de träd som i dagsläget avverkas på ett ohållbart sätt i olika regnskogar. När kontrollen på export av träd från regnskogar ökar förväntas en brist på träd uppkomma på världsmarknaden. Det ger utrymme för det virke av hög kvalitet som vi framställer.

Att framställa odlingsbara mukauplantor har tidigare varit mycket kostsamt. Det har därför varit svårt att få lönsamhet i ett kommersiellt skogsbruk med dessa träd. Vi har utvecklat en effektiv metod. Både tidsåtgång och kostnader har minskat kraftigt. Vi kan därför numera snabbt och kostnadseffektivt ta fram odlingsbara mukauplantor.

Acacia Senegal – ett rågummi-träd

Acacia Senegal är en trädsort vi planterar med syfte att skapa årliga intäkter. Redan efter fyra år kan trädets härdade mjölksaft, Gum Arabic, skördas. Genom att förädla mjölksaften och sedan sälja den ger dessa träd intäkter under många år.

Acacia Senegal med rågummi. Kiambere, Kenya, 2015
Acacia Senegal med rågummi. Kiambere, Kenya, 2015

Mjölksaften, Gum Arabic, kallas även för Aacacia-gummi. Det har många användningsområden. Löst i vatten kan det användas som pappersklister. I akvarellfärger används det ofta som bindemedel. Det används i livsmedel såsom tuggummi, läsk och bakelser eftersom det är smakneutralt, innehåller många mineraler och har andra önskvärda egenskaper. I livsmedel har det beteckningen E414.

Trädet har ett djupt rotsystem och trivs bra i torra områden. Det ger en bra skörd i 25 till 30 år.

Några andra träd vi planterar

För att lyckas med vår trädodling tar vi alltid hänsyn till vilka träd som trivs i den specifika miljön de ska växa i. Det innebär att vi har ett antal trädarter vi väljer mellan för att anpassa odlingen till varje enskild växtplats. Som tidigare nämnts tar vi även hänsyn till att vissa träd ska ge skörd och därmed återkommande avkastning på kort sikt. Andra träd planteras främst för virkets egenskaper vid avyttring.

En av våra medarbetare plockar äpplemango i Kibwezi, 2015
En av våra medarbetare plockar äpplemango i Kibwezi, 2015

Exempelvis planterar vi äppelmangoträd med syfte att skörda och förädla frukterna för att sedan sälja dem. Casuarinaträd planteras som vindskydd runt plantagerna. I skrivande stund (2017/2018) prövar vi oss fram till hur neemträdet trivs bäst. Det är ett träd som anses ha många läkande egenskaper.

Börja spara i träd eller boka plats på ett webinarium

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Varje tisdag kväll kl. 20:30 har vi ett live informationsmöte via Internet, ett så kallat webinarium för dig som vill ha mer information eller ställa egna frågor. Självklart är det gratis och det är ca 40 minuter långt.

Om du har andra frågor, så är du välkommen att läsa mer här på hemsidan. Vi har en sida med de 50 vanligaste frågorna, och du kan självklart kontakta oss på support@betterglobe.com.

Lucas Sköld
Stockholm

Det bästa med Better Globe är den skillnaden som jag tillåts göra med mina pengar. Det känns bra att veta att mina pengar går till att ge barn skolgång, att de hjälper folk ut ur fattigdom och att de återställer naturens balans på ställen där det verkligen behövs. Att jag dessutom kan ha Better Globe som en del av mitt sparande gör att det blir en win, win, win som är helt oslagbar.

Partners

Contact us

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att ta kontakt med oss på support@betterglobe.com

Några ord från Jean-Paul

Låt mig först och främst ta tillfället i akt att önska alla som läser detta nyhetsbrev ett hälsosamt, lyckligt och välmående nytt år 2020 från mig och anställda på Better Globe Forestry. Better Globe Forestry står inför spännande tider, men låt oss först reflektera över 2019 Förra året var ett intressant och utmanande år på olika sätt. ViLäs mer…