Better Globe-trädet Mukau

Better Globe-trädet Mukau

Melia volkensii

Better Globe startades med visionen att utrota fattigdom och korruption genom att plantera lika många träd som det finns människor på jorden. För att kunna nå dit behövde vi trädsorter som trivdes i ökenområden, som var snabbväxande och som gav ett värdefullt och användbart virke.

Vi testade initialt ett flertal olika trädtyper men inget av dem höll måttet. Vår skogsmästare Jan Vandenabeele, som tidigare jobbat i skogsrelaterade hjälpprojekt i olika delar av världen, kom då med ett förslag på en trädsort som passade in i alla våra kriterier. Det var mukauträdet (lat. Melia Volkensii) och vi började genast testa och utveckla de metoder som gjort det möjligt för oss att driva upp och odla mukauträd i den stora skala vi gör idag.

Mukauträdet har växt vilt i de områden där vi nu odlar det i förmodligen 1000-tals år. Det har under denna tid anpassat sig till att klara lokala utmaningar som torka och insektsangrepp. Det har traditionellt använts till bland annat taknockar och andra bärande delar i hus på grund av dess höga densitet (mahogany) som gör att inte ens termiter rår på det. Allmän avskogning, det stora värdet på virket och att trädet har svårt att reproducera sig i det vilda utan hjälp, har gjort att det blivit allt ovanligare.

Under många år innan vi kom in i bilden bedrevs forskningsprojekt för att rädda trädet och möjliggöra kommersiell och icke kommersiell odling av det. Det arbete som vi bedrivit för att få fram den framgångsrika metod som vi nu använder och lär ut, för uppdrivning och odling av mukauträd har vi gjort i samarbete med en mängd olika aktörer som skogsministeriet i Kenya och universitetet i Gent. Vi är stolta över resultatet och glada att ha fått varit med och räddat ett träd som var på väg att försvinna och som dessutom har så suveräna egenskaper som Mukau.

Även om vi odlar ett flertal olika trädsorter så är Mukau ryggraden i vår verksamhet idag. Då dessa träd nått sin produktionsålder efter 20 år så kommer vi redan ha byggt upp sågverk, fabriker och snickerier som bidrar till fler jobb, till större skatteintäkter lokalt och till att vi har full kontroll över hela processen från frö till produkt.

Se nedanstående videor och läs igenom faktabladet för mer information.

Boka plats på webinarium

Varje tisdag kl. 20:30 håller vi ett informationsmöte via Internet där du får mer information. Det är självklart gratis och du har möjligheten att ställa frågor.

Boka din plats

Lucas Sköld
Stockholm

Det bästa med Better Globe är den skillnaden som jag tillåts göra med mina pengar. Det känns bra att veta att mina pengar går till att ge barn skolgång, att de hjälper folk ut ur fattigdom och att de återställer naturens balans på ställen där det verkligen behövs. Att jag dessutom kan ha Better Globe som en del av mitt sparande gör att det blir en win, win, win som är helt oslagbar.

Redo att börja köpa träd?

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Börja månadsspara eller köp enstaka träd

Kontakta oss

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att ta kontakt med oss på support@betterglobe.com

Fler bilder från Kiambere 2018

Här följer fler bilder från kunden och fotografen Marcus Bolin som var med sommarens resa. Dessa bilder är också från Kiambere-plantagen i Kenya. Du kan se fler av Marcus bilder i den förra artikeln. Du kan även se fler bilder från sommarens resa i kategorin ”Kundresor”.