Better Globe-trädet Mukau

Better Globe-trädet Mukau

Melia volkensii

Better Globe startades med visionen att utrota fattigdom och korruption genom att plantera lika många träd som det finns människor på jorden. För att kunna nå dit behövde vi trädsorter som trivs i ökenområden, som är snabbväxande och som ger ett värdefullt och användbart virke.

Vi testade initialt ett flertal olika trädtyper men ingen av dem höll måttet. Vår nyanställde skogsmästare, Jan Vandenabeele, med bakgrund från skogsrelaterade hjälpprojekt i olika delar av världen, kom då med ett förslag på en trädsort som passade in på alla våra kriterier; mukau (lat. Melia Volkensii). Vi startade genast den omfattande processen att ta fram, testa och förfina de metoder som har gjort det möjligt för oss att driva upp och odla mukauträd i den stora skala vi gör idag.

Mukau har vuxit vilt i de områden där vi nu odlar det, i förmodligen tusentals år. Det har under denna tid anpassat sig till att klara lokala utmaningar som torka och insektsangrepp. Det har traditionellt använts till bland annat taknockar och andra bärande delar på hus eftersom dess höga densitet (mahogny) gör att inte ens termiter rår på det. Allmän avskogning, det stora ekonomiska och praktiska värdet från virket och att trädet har svårt att reproducera sig i det vilda utan hjälp har gjort att det blivit allt ovanligare.

Under många år, innan vi kom in i bilden, bedrevs forskningsprojekt för att rädda det hotade trädet och möjliggöra kommersiell och ickekommersiell odling av det. Det arbete som vi bedrivit för att ta fram den framgångsrika metod vi nu använder och lär ut för uppdrivning och odling av mukau har vi gjort i samarbete med många olika aktörer, som skogsministeriet i Kenya och universitetet i Gent. Vi är stolta över resultatet och glada över att ha fått vara med och rädda en trädsort som varit på väg att försvinna och som dessutom har så suveräna egenskaper som mukau.

Även om vi odlar ett flertal olika trädsorter så är mukau ryggraden i vår verksamhet idag. När dessa träd efter 20 år har nått sin produktionsålder kommer vi redan ha byggt sågverk, fabriker och snickerier som bidrar till fler jobb och större skatteintäkter lokalt samt ha full kontroll över hela processen från frö till färdig produkt.

Börja spara i träd eller boka plats på ett webinarium

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Varje tisdag kväll kl. 20:30 har vi ett live informationsmöte via Internet, ett så kallat webinarium för dig som vill ha mer information eller ställa egna frågor. Självklart är det gratis och det är ca 40 minuter långt.

Om du har andra frågor, så är du välkommen att läsa mer här på hemsidan. Vi har en sida med de 50 vanligaste frågorna,  och du kan självklart kontakta oss på support@betterglobe.com.

Boka plats på webinarium

Varje tisdag kl. 20:30 håller vi ett informationsmöte via Internet där du får mer information. Det är självklart gratis och du har möjligheten att ställa frågor.

Boka din plats

Jan Bolmeson
Malmö

För mig är Better Globe ett fantastiskt sätt att spara på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt. De pengarna som jag sparar formar framtiden till en bättre plats både för människor och miljö.

Redo att börja köpa träd?

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Börja månadsspara eller köp enstaka träd

Kontakta oss

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att ta kontakt med oss på support@betterglobe.com

Skolor engageras i trädplantering

2013 startade KenGen Foundation och Better Globe Foresty ett skogsplanteringsprojekt för att bekämpa ökenspridningen i Kenyas torra och halvtorra marker, speciellt i området runt Seven Forks. Projektet vill uppmuntra och göra det möjligt för skolor att delta i pedagogiska miljöaktiviteter genom att skapa små skogar och trädplantage. Något som ger många positiva feedback effekter förRead more…