Vatten

Vatten

De flesta saknar tillgång till rent vatten

Bristen på vatten är en av de absolut största problemen i de områdena där vi bedriver vår verksamhet. Bristen på vatten leder inte bara till praktiska problem vid trädplantering utan även till problem med hälsa, hygien, mat och skolgång.

Vi har valt att plantera våra träd i områden som kallas semi-öken. Dessa områden är torra och på väg mot öken på grund av avskogning och lite nederbörd. De är ofta utsatta för erosion då det inte längre finns rötter och växter som håller jorden på plats under regnperioderna. Det är därför vi har varit tvungna att plantera träd som är naturliga för den här miljön och klarar sig mer eller mindre på egen hand.

De två trädsorter som vi planterar primärt är Mukau- och Acacia-träd. Om dessa träden klarar det första levnadsåret så brukar de klara sig på egen hand därefter. Acacia-träden är särskilt resistenta mot brist på vatten och vi har noterat att de har klarat sig upp till ett och ett halvt år utan vatten.

Dropp-bevattning av ett mangoträd i Kibwezi, Kenya.
Dropp-bevattning av ett mangoträd i Kibwezi, Kenya.

För säkerhets skull vattnar vi både för hand och genom ”droppbevattning”. I det senare fallet lägger vi ut slangar på marken längs med trädraderna, täcker i vissa fall över dem med jord för att undvika avdunstning och gör ett litet hål i slangen vid trädet för att koncentrera vattningen till där det behövs som mest. När träden sedan börjar växa, skuggar de marken runtomkring och det i sin tur medverkar till att det börjar växa undervegetation som håller jorden på plats, fångar upp dagg på natten och hjälper till att hålla kvar vattnet då det väl regnar. Det är början på en positiv spiral.

Ökad tillgång till rent vatten

De flesta människor som bor här saknar tillgång till rent vatten. De kan behöva gå många timmar varje dag för att hämta vatten. Det är ofta kvinnor och barn som har det som arbetsuppgift.

Ett utgrävt vattenhål i en uttorkad flodbädd.
Ett utgrävt vattenhål i en uttorkad flodbädd.

En del har tillgång till ”vattenkiosker” där de får köa för att få köpa sitt vatten ur en kran. Andra får söka sig till flodbäddar där de gräver hål för att komma ner till grundvattnet som då ofta är smutsigt och förorenat. I de fall då barnen behöver hjälpa till kan de inte gå i skolan.

Kö vid en så kallad vattenkiosk där man kan köpa rent vatten billigt.
Kö vid en så kallad vattenkiosk där man kan köpa rent vatten billigt.

Better Globe bygger och renoverar skolor i de här områdena, vi förser byggnader med hängrännor och stora vattentankar som fylls på under regnperioderna. På en skola i Sosoma som Better Globe gett stöd till, har den enkla åtgärden enligt rektorn lett till dubbelt så hög närvaro än innan vattentankarna installerades. Föräldrar kan lättare släppa sina barn till skolan om skolan förser dem med vatten under dygnets varmaste timmar.

Vattentankar och hängrännor finansierade av Better Globe på en skola i Mboti, Kenya.
Vattentankar och hängrännor finansierade av Better Globe på en skola i Mboti, Kenya.

Då vi ordnar vattentillgång till våra odlingar så ser vi samtidigt till att bidra till att de samhällen som finns runt odlingen får tillgång till dessa källor. I många fall kan stödet vara just vattencisterner och hängrännor. I andra fall borrade brunnar. Vi har möjlighet att ge detta stöd tack vare bidraget från donationspaketet.

Börja spara i träd eller boka plats på ett webinarium

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Varje tisdag kväll kl. 20:30 har vi ett live informationsmöte via Internet, ett så kallat webinarium för dig som vill ha mer information eller ställa egna frågor. Självklart är det gratis och det är ca 40 minuter långt.

Om du har andra frågor, så är du välkommen att läsa mer här på hemsidan. Vi har en sida med de 50 vanligaste frågorna, och du kan självklart kontakta oss på support@betterglobe.com.

Ready to buy some trees?

If you also want to do good, contribute to a better world and save your money in an ethical, sustainable and long-term way, use the link below. Start saving monthly or buy single trees

Boka plats på webbinarium

Each Tuesday evening at 8.30 pm we host a live-streamed information meeting online, where you can get more information. It is free of course, and you will be able to ask questions. Book your seat
Ann Lillian Steine
Førde, Norge

Jag såg att Better Globe som en spännande och en annan typ av sparform och möjlighet till en god pension. I tillägg bidrar det dessutom att hjälpa andra. Better Globe är också en god möjlighet för alla att investera och hjälpa andra och vara säker på att hjälpen når fram och ger goda resultat. Hjälp-till-självhjälp. Jag köper träd varje månad till mig själv och mina barn. Det ger barnen en fin buffert när de en dag ska in på bostadsmarknaden eller när de ska börja pensionsspara själva.

Contact us

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att ta kontakt med oss på support@betterglobe.com

Några ord från Jean-Paul

Låt mig först och främst ta tillfället i akt att önska alla som läser detta nyhetsbrev ett hälsosamt, lyckligt och välmående nytt år 2020 från mig och anställda på Better Globe Forestry. Better Globe Forestry står inför spännande tider, men låt oss först reflektera över 2019 Förra året var ett intressant och utmanande år på olika sätt. ViLäs mer…