Vatten

Vatten

De flesta saknar tillgång till rent vatten

Bristen på vatten är en av de absolut största problemen i de områdena där vi bedriver vår verksamhet. Bristen på vatten leder inte bara till praktiska problem vid trädplantering utan även till problem med hälsa, hygien, mat och skolgång.

Vi har valt att plantera våra träd i områden som kallas semi-öken. Dessa områden är torra och på väg mot öken på grund av avskogning och lite nederbörd. De är ofta utsatta för erosion då det inte längre finns rötter och växter som håller jorden på plats under regnperioderna. Det är därför vi har varit tvungna att plantera träd som är naturliga för den här miljön och klarar sig mer eller mindre på egen hand.

De två trädsorter som vi planterar primärt är Mukau- och Acacia-träd. Om dessa träden klarar det första levnadsåret så brukar de klara sig på egen hand därefter. Acacia-träden är särskilt resistenta mot brist på vatten och vi har noterat att de har klarat sig upp till ett och ett halvt år utan vatten.

Dropp-bevattning av ett mangoträd i Kibwezi, Kenya.

Dropp-bevattning av ett mangoträd i Kibwezi, Kenya.

För säkerhets skull vattnar vi både för hand och genom ”droppbevattning”. I det senare fallet lägger vi ut slangar på marken längs med trädraderna, täcker i vissa fall över dem med jord för att undvika avdunstning och gör ett litet hål i slangen vid trädet för att koncentrera vattningen till där det behövs som mest. När träden sedan börjar växa, skuggar de marken runtomkring och det i sin tur medverkar till att det börjar växa undervegetation som håller jorden på plats, fångar upp dagg på natten och hjälper till att hålla kvar vattnet då det väl regnar. Det är början på en positiv spiral.

Ökad tillgång till rent vatten

De flesta människor som bor här saknar tillgång till rent vatten. De kan behöva gå många timmar varje dag för att hämta vatten. Det är ofta kvinnor och barn som har det som arbetsuppgift.

Ett utgrävt vattenhål i en uttorkad flodbädd.

Ett utgrävt vattenhål i en uttorkad flodbädd.

En del har tillgång till ”vattenkiosker” där de får köa för att få köpa sitt vatten ur en kran. Andra får söka sig till flodbäddar där de gräver hål för att komma ner till grundvattnet som då ofta är smutsigt och förorenat. I de fall då barnen behöver hjälpa till kan de inte gå i skolan.

Kö vid en så kallad vattenkiosk där man kan köpa rent vatten billigt.

Kö vid en så kallad vattenkiosk där man kan köpa rent vatten billigt.

Better Globe bygger och renoverar skolor i de här områdena, vi förser byggnader med hängrännor och stora vattentankar som fylls på under regnperioderna. På en skola i Sosoma som Better Globe gett stöd till, har den enkla åtgärden enligt rektorn lett till dubbelt så hög närvaro än innan vattentankarna installerades. Föräldrar kan lättare släppa sina barn till skolan om skolan förser dem med vatten under dygnets varmaste timmar.

Vattentankar och hängrännor finansierade av Better Globe på en skola i Mboti, Kenya.

Vattentankar och hängrännor finansierade av Better Globe på en skola i Mboti, Kenya.

Då vi ordnar vattentillgång till våra odlingar så ser vi samtidigt till att bidra till att de samhällen som finns runt odlingen får tillgång till dessa källor. I många fall kan stödet vara just vattencisterner och hängrännor. I andra fall borrade brunnar. Vi har möjlighet att ge detta stöd tack vare bidraget från donationspaketet.

Börja spara i träd eller boka plats på ett webinarium

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Varje tisdag kväll kl. 20:30 har vi ett live informationsmöte via Internet, ett så kallat webinarium för dig som vill ha mer information eller ställa egna frågor. Självklart är det gratis och det är ca 40 minuter långt.

Om du har andra frågor, så är du välkommen att läsa mer här på hemsidan. Vi har en sida med de 50 vanligaste frågorna,  och du kan självklart kontakta oss på support@betterglobe.com.

Boka plats på webinarium

Varje tisdag kl. 20:30 håller vi ett informationsmöte via Internet där du får mer information. Det är självklart gratis och du har möjligheten att ställa frågor.

Boka din plats

Johan Dahl
Göteborg

Innan jag fick höra om Better Globe så hade jag länge letat efter ett sätt att skapa en hållbar skillnad för människor och miljön i Afrika och samtidigt ge en etisk inkomst till mig. Är så tacksam för att Better Globe ger mig denna möjligheten och rapporterna över vilken skillnad som redan skapats för människorna och miljön värmer otroligt mycket samtidigt som avkastningen ger mig en passiv inkomst som sätter guldkant på tillvaron.

Redo att börja köpa träd?

Om du också vill vara med och göra gott, bidra till en bättre värld och spara dina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt, använd länken nedan.

Börja månadsspara eller köp enstaka träd

Kontakta oss

Om du har några frågor eller funderingar, tveka inte att ta kontakt med oss på support@betterglobe.com

Skolor engageras i trädplantering

2013 startade KenGen Foundation och Better Globe Foresty ett skogsplanteringsprojekt för att bekämpa ökenspridningen i Kenyas torra och halvtorra marker, speciellt i området runt Seven Forks. Projektet vill uppmuntra och göra det möjligt för skolor att delta i pedagogiska miljöaktiviteter genom att skapa små skogar och trädplantage. Något som ger många positiva feedback effekter förRead more…